Jätkäsaari, vuoden paras kaupunginosa

09.02.2023

Kamppi-Eira lehti 9.2.2023

Minusta on itsestäänselvää, että Jätkäsaaren kuuluisi olla vuoden paras kaupunginosa. Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden rakentamisessa. 

Kisa avataan vuosittain tammikuussa, ja ehdotukset jätetään maaliskuun loppuun mennessä. Kilpailussa haetaan erityisesti sellaista kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Jätkäsaari on tästä mainio esimerkki. Jätkäsaaressa ihmiset keksivät yhteisiä tempauksia, esimerkiksi Hyvän tuulen fest on täysin asukkaiden järjestämä festarityyppinen tapahtuma kaupunginosan asukkaille. 

Jätkäsaaressa puhalletaan yhteen hiileen ja yritetään yhdessä nostaa paikallisia yrityksiä. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, uudistuvaa ja kaikille avointa. Jätkäsaaressa on toimiva Jätkäsaari-liike Facebook-ryhmä, jossa lähes 9000 asukasta käyvät keskustelua päivittäisistä kaupunginosan asioista. Jätkäsaari-Ruoholahti lehti on luettu paikallinen lehti, joka nostaa esille ajankohtaisia teemoja ja Instagramissa toimii Jätkäsaari Eats mainostaen kaupunginosan kasvavaa ruokakulttuuria. 

Asukkaiden aktiivisuus todellakin näkyy sosiaalisessa mediassa.
Vuoden kaupunginosa palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2014 linjattiin, että jatkossa kilpailussa palkitaan vain kaupunkimaisia/urbaaneita alueita. Jätkäsaari on urbaani, merellinen kaupunginosa. Tiivis rakentaminen, suojaisat umpikorttelit, kivijalkaliikkeet ja ratikat tuovat Jätkäsaareen kantakaupungin ilmeen. Jätkäsaaren keskellä mutkitteleva Hyväntoivonpuisto ja liikuntapuisto tarjoavat virkistystä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. 

Jätkäsaaressa on tulevaisuudessa monipuoliset julkiset ja yksityiset palvelut. Jätkäsaaren peruskoulu on jo toiminnassa ja nykyisten viiden päiväkodin seuraksi rakennetaan uusia asukasmäärän kasvaessa. Myös kaupalliset palvelut lisääntyvät vähitellen. Edellämainittujen lisäksi seurakunta toimii aktiivisesti saarella. Jätkäsaaressa on ilo asua, elää ja yrittää!